Ubeda sports

De mens achter Joop Ubeda

Posted in Joop Ubeda, Nieuws

De mens achter Joop Ubeda

Joop Ubeda is sinds tien jaar scheidsrechter bij verschillende kickbokswedstrijden en inmiddels een beroemdheid die tal van topgevechten leidt en daardoor met zijn karakteristieke ‘kop’ continu op de tv-schermen prijkt. Hij is ook medeoprichter van de WFCA (World Full Contact Association), die als doel heeft het bevorderen en controleren van wedstrijden en nieuws over reglementen

Volgens insiders is Jopie, zoals ze hem in de wandelgangen noemen, de beste kickboks scheidsrechter ter wereld. Zelf blijft hij daar bescheiden onder. “Ik heb zelf nooit in de ring gestaan”, vertelt Joop. “Mijn liefde voor deze sport heb ik gekregen van mijn zoon Perry, die op 10-jarige leeftijd al een fervent kickbokser was en later meervoudig wereld- en Europees kampioen kickboksen is geworden. Ik bezocht regelmatig wedstrijden en begon het leuk te vinden. Het scheidsrechteren leek me wel wat. Vlak voor een wedstrijd stroomt er ook adrenaline door mijn bloed. Neem dat maar van mij aan.” Volgens Joop is het scheidsrechtersvak geen ‘eitje’. “Denk maar niet dat je het als scheidsrechter gemakkelijk hebt. Je moet er echt bovenop staan, wil je alles goed zien. En dan nog is het lastig. Bijten en kopstoten zijn uit den boze. Wanneer ik kickboksers daarop betrap, hebben ze meteen een diskwalificatie aan hun broek hangen.”

Eigen sportschool
Het was altijd al een wens van Joop om een eigen sportschool te beginnen. Een wens die in vervulling is gegaan. Een paar maanden geleden werd Sportschool Ubeda in Nijmegen geopend door een aantal prominente wereldwijd bekende kickboksers als Peter Aerts en Sahak ‘Hak’ Parparyan. Samen met zijn partner Marciano Clare wordt er les geven in diverse vechtsporten. Het aanbod bestaat voorlopig uit MMA (Mixed Martial Arts, gecombineerde gevechtssporten), zogenaamde ‘zaktrainingen’ en Braziliaans jiu jitsu. Uiteraard zal onder de vlag van Ubeda ook kickboksen in het pakket zitten. Nu maanden later constateert Joop dat de sportschool een goede zet is geweest. “Het aantal leden groeit flink omdat kickboksen steeds populairder wordt in Nederland.” Joop schat het aantal sportscholen dat kickboksen geeft, op 300. Daaronder vallen ook fitnesscentra die aan kickboksen doen. Kickboksen is volgens Joop een veel intensievere workout dan fitness. “Het is een cardio-workout waarbij de conditie op de proef gesteld wordt. Daarbij leert kickboksen je niet alleen waardevolle zelfverdedigingtechnieken en snellere reflexen, het spreekt ook aan vanwege het revolutionaire trainingsprogramma. Deze training brengt mensen in topvorm, verstevigt het lichaam, verlaagt het vetgehalte en vergroot het uithoudingsvermogen. Kickboksers leren terwijl ze calorieën verbranden en zich in het zweet werken vechten en zichzelf te verdedigen. Een aspect dat zowel mannen als vrouwen aanspreekt, is het zelfvertrouwen dat ze krijgen door het kickboksen.” Kickboksen om gezond en fit te blijven, wordt volgens Joop één van de grootste trends in de fitnessindustrie sinds aerobics.

Hoe ziet een les eruit?
“Een kickboksles begint altijd met een warming-up en eindigt met een coolingdown”, legt Joop uit. “Daarnaast zijn buikspier- en opdrukoefeningen vast onderdeel van de les. In de lessen worden diverse technieken getraind. Het aanleren van de goede techniek is belangrijk om blessures te voorkomen. Bij iemand die pas begint, doe ik de trapen stoottechnieken voor tijdens de lessen. Daarna lopen ze mee met iemand die ervaring heeft en aanwijzigingen kan geven.” Voor het oefenen van deze trapen stoottechnieken worden aan het plafond hangende stootzakken van 1.80 m. voor volwassenen en van 1.50 m. voor de jeugd gebruikt. “De bewegingen zijn kort, krachtig en intensief. We werken hier met het 6-minuten systeem. Samen met een maat die de stootzak vasthoudt, stoot je 1 minuut lang intensief op de stootzak. Daarna wissel je. In het begin leren we ze vooral de stoottechnieken te beheersen; dat wordt successievelijk uitgebreid met traptechnieken. In het uur dat de les duurt, probeer ik zoveel mogelijk te varieren om de lessen uitdagend te houden en mensen bij de les te houden. Alleen dan bereik je het maximale resultaat. De meeste mensen komen hier kickboksen om hun conditie te verbeteren en af te vallen. Daar blijkt het een probaat middel voor te zijn. En voor de kosten hoef je het niet te laten. Al vanaf 20 euro p/mnd kan men lid worden. En wat betreft de investering is het inrichten van een kickboksruimte goedkoper dan investeren in cardio- en krachtapparatuur. Het gaat om de aanschaf van een goede budo-vloer, stootzakken, stoothandschoenen en scheenbeschermers voor de traptechnieken. Mensen die pas beginnen, kunnen de handschoenen en scheenbeschermers hier lenen. Het is wel de bedoeling dat ze op een gegeven moment zelf een kickboksset aanschaffen. Meer heb je niet nodig. Zelf werken we met de materialen van Nikko Sports.” Los van dit alles is kennis, ervaring en begeleiding essentieel bij het behalen van een goed resultaat, aldus Joop.


De voordelen van kickboksen:

• Verbetering van hart- en longfunctie
• Versterking van de belangrijkste spiergroepen
• Ultieme verbranding van calorieën
• Bevordering van coördinatie en beweeglijkheid
• Nadruk op techniek en niet op vechten

 


Opleidingen tot Kickboks- en
MMA-instructeur

De SKMO is een onafhankelijke Stichting die zich richt op deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering van o.a. het Muay-thai kickboksen en Mixed Martial Arts. Het houdt zich alleen bezig met het ontwikkelen en implementeren van docenten- opleidingen conform de Kwalificatie Structuur Sport (KSS) en/of een afgeleide daarvan. De SKMO biedt de volgende opleidingen aan: Assistent Leraar Kickboksen, Assistent Leraar MMA, Jeugdtrainer Kickboksen, Leraaropleiding Kickboksen en Leraaropleiding MMA.


Fight Right Keurmerk

Het Nederlands Instituut voor Vechtsport & Maatschappij (NIVM) werkt er hard aan om de kwaliteit van de vechtsportclubs te waarborgen en te vergroten. Om deze reden is er door een expertgroep samen met het Keurmerkinstituut een keur- instrument ontwikkeld. Het keurmerk, genaamd Fight Right, onderstreept én waarborgt dat verenigingen en trainers verantwoord, pedagogisch en veilig omgaan met vechtsport.

(Bron Bodylifebenelux 2011)

Write a comment...
0 awesome comments!

Contact us

Ubeda sports Ubeda sports email Ubeda sports email